Rik Geus

Beoordeeld met een 9,7 (40 beoordelingen) op Zorgkaart Nederland

Rik Geus

“De kracht van trainen is herstel!” is het motto van Rik Geus.

Ik geloof in de herstelcapaciteiten en het zelfregulerend vermogen van het menselijk lichaam. Als fysiotherapeut zie ik mijzelf als een persoon die op een slimme wijze deze processen kan ondersteunen en optimaliseren.

Onder gezonde condities zijn er bepaalde wetmatigheden te herkennen waardoor we het herstel van de individuele patiënt kunnen voorspellen en tegelijkertijd positief kunnen beïnvloeden. Ik vind het een sport om al mijn patiënten van gerichte informatie te voorzien zodat ze zelf de tools in handen hebben om optimaal te herstellen. Dan hoef je verder alleen maar subtiel bij te sturen.

Ook als het herstel niet optimaal verloopt is het een uitdaging om alle herstelbelemmerende factoren te ontrafelen en deze te elimineren. Vaak zijn dat simpel te beïnvloeden zaken in de sfeer van leefstijl en gedrag.

Het liefst ben ik in de trainingszaal of op het sportveld met mijn patiënten. Ik ben gefascineerd door menselijk bewegen; wat beweegt men en hoe beweegt men.

Het bedenken van goede oefeningen die aansluiten op iemands fysieke capaciteiten en fysieke doelen is echt iets waar ik blij van word.

Sterker worden, behendiger worden, pijnvrij worden, fitter worden alles met de juiste mix van oefeningen en trainingsvormen.

In het kort:

  • 2010 Master in sportfysiotherapie
  • Fysiotherapeut bij 3 Olympische Spelen
  • Ambassadeur NVFS
  • Docent Sportfysiotherapie Hogeschool Utrecht
  • 10 jaar medisch en fysiek coördinator NSkiV

Ik ben sinds 2010 master in de sportfysiotherapie en ik heb een ruime ervaring in het begeleiden en behandelen van topsporters; van voetballers tot schaatsers en van skiërs tot hockeyers. Op 3 Olympische spelen ben ik fysiotherapeut van het Olympisch team geweest. Naast mijn werkzaamheden als fysiotherapeut ben ik 10 jaar lang medisch en fysiek coördinator bij de Nederlandse SkiVereniging geweest. Momenteel ben ik ambassadeur van de NVFS (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten werkzaam in de Sport) en docent op de masteropleiding voor Sportfysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht.

Ik hou zelf ook enorm van sporten. Mijn interesse is breed: ik vind het heerlijk om te voetballen en te tennissen maar heb ook in 2019 een marathon gelopen. De fijnste sportmomenten zijn wellicht wel samen met mijn vrouw als we lekker in de bergen wielrennen en skiën. Verder haal ik heel veel energie en plezier uit het maken van muziek. Vrijwel elke dag zit ik een uurtje achter mijn drumstel. Het ultieme gevoel is het optreden voor publiek en de zaal aan het dansen te krijgen!

Wat zeggen patiënten over Rik Geus?

Dirk

“Rik Geus heeft mij enorm geholpen in mijn revalidatie na mijn heupblessure! Waar ik na meerdere heupoperaties dacht dat ik moest wennen aan de pijn en het niet kunnen sporten heb ik met Rik samen het tegendeel kunnen bewijzen. Hij heeft mij altijd goed meegenomen in de verschillende fasen waarin we samen werkten: van focus op heupstabiliteit, ketentraining en jogging naar nu zelfs een hardloopanalyse op de sintelbaan. Daarnaast zorgt hij er ook gewoon voor dat de trainingen samen leuk zijn!”

Mieneke

“Bij Rik Geus heb ik mijn kruisbandrevalidatie op maat gekregen. Naast het fysieke deel van de revalidatie was er ook veel aandacht voor de mentale kant. En dat is belangrijk voor een traumatische blessure waar ook emotionele schade is.”

Emma

“Als fanatiek hockeyster ben ik vijf keer per week met mijn sport bezig. Soms heb ik wat last van mijn rug en ik zou op het veld wat explosiever willen zijn. Met Rik Geus werk ik gericht aan mijn Core en doen we allerlei spong- en sprintoefeningen. Mijn rug is inmiddels klachtenvrij en ik voel me heel veel sterker en sneller!”